Σάββατο, Μαΐου 15, 2010

Τι είναι και πώς γίνεται το Format, Μορφοποίηση, Εγκατάσταση Λειτουργικού;

Είναι μια πολυ γενικευμένη ερώτηση, αλλά θα δώσουμε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση. Σε ότι αφορά το Format ενός PC, συνήθως εννοούμε την απόλυτη διαγραφή του σκληρού δίσκου (συμπερλ. και των αρχείων αυτού) και την επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

 
Το Format απαιτεί κάποιο είδος εξειδικεύσης διότι μπορεί να συναντήσετε διάφορες ορολογίες και διαφορα προβλήματα κατα την εκτέλεση του - βέβαια τα σημερινά λειτουργικά συστήματα απλοποίουν την όλη διαδικασία.

 

 
Πρίν ξεκινήστε θα πρέπει:
  •  Να έχετε πάρει Backup (Αντίγραφα Ασφαλείας) από όλα τα απαραίτητα για εσάς αρχεία. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αντίγραφο ασφαλείας από Προγράμματα συνήθως δεν είναι δυνατό να γίνει διότι "συνήθως" χρειάζεται εγκατάσταση το κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά.
  • Να έχετε τα CDs/DVDs του Motherboard (Υπολογιστή - Notebook - Netbook) που σας δώσανε κατά την αγορά του - όπου και περιέχουν τους drivers (οδηγούς για τα parts - περιφερειακά). Αν δεν τα έχετε - θα πρέπει να ψάξετε στο internet για το συγκεκριμένο μοντέλο motherboard και parts του υπολογιστή σας.
  • Να έχετε τα CDs/DVDs του λειτουργικού συστήματος που θέλετε να εγκαταστήσετε και την απαραίτητη άδεια - κωδικό/σειριακό.
  • Να γνωρίζετε την διαδικασία να μπείτε στο BIOS (συνήθως με το πλήκτρο Delete ή F2 κατα το άνοιγμα του υπολογιστή) ώστε να ρυθμίσετε ποιό drive (σκληρός ή CD/DVD) θα κάνει εκκίνηση.
  • Να έχετε σε CD/DVDs τα προγράμματα για εγκατάσταση.
  • Και φυσικά να έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να εγκαταστήσετε ξανά απο την αρχή και όλα τα απαιραίτητα προγράμματα για εσάς (συνήθως μέσος χρόνος 4~5ώρες για έναν υπολογιστή γραφείου).

 
Βέβαια σε αυτό το σημείο να πούμε ότι κάποιοι υπολογιστές έρχονται με Restore CD/DVDs που περιέχουν τα Drivers και το Λειτουργικό Σύστημα καθώς και κάποια βασικά προγράμματα - αυτό σημαίνει ότι σας γλυτώνει απο αρκετό χρόνο (τα Restore CD/DVDs είναι μόνο για τους συγκεκριμένους υπολογιστές λόγω συγκεκριμένης σύνθεσης parts). Αυτός ο τρόπος όμως δεν είναι ο καλύτερος - άν υπάρχουν προβλήματα π.χ. Memory Fault - Bad Sectors στον δίσκο - δύσκολα θα το καταλάβετε.

 
Τα βήματα που θα ακολουθείσετε λοιπόν,

 

  • Αφου ελέγξατε τα παραπάνω και τα καταλάβατε, θα πάρετε Backup σε CD/DVD/Εξωτερικό Δίσκο ή Flash USB Stick τα αρχεία σας.
  • Θα κάνετε επανεκκίνηση τον Η/Υ σας και θα μπείτε στο BIOS με πλήκτρο ή τον συνδυσμό που μπαίνει - θα επιλέξετε να κάνει εκκίνηση απο το drive (CD-ROM/DVD) που θα κάνετε εγκατάσταση - θα αποθηκεύστε και θα κάνετε έξοδο απο το BIOS.
  • Θα βάλετε το CD/DVD εγκατάστασης Λειτουργικού Συστήματος - ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζει στην οθόνη σας (στο μεταξύ μπορεί η εγκατάσταση να κάνει διάφορες επανεκκινήσεις τον υπολογιστή σας)
  • Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Λειτουργικού Συστήματος - θα πρέπει να εγκαταστήσετε τους drivers έναν-έναν με επανεκκίνηση ενδιάμεσα.
  • Μετα θα εγκαταστήσετε τα απαραίτητα προγράμματα για εσάς (π.χ. κάποιο Κειμενογράφο-Office, Αντιβιοτικό Πρόγραμμα, Codecs για Divx-Xvid, MP3-Players)... Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν: MS-Office ή OpenOffice, Free Antivirus (Avira Antivir), K-lite Codecs, WinAMP MP3 Player, Nero Burning CD ή κάποιο Free...
  • Τέλος θα επαναφέρετε (Restore) το backup σας στους φακέλους που θέλετε να ταξινομήσετε τα αρχεία σας, και θα ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα έτσι ώστε να δουλεύει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται και όσο το δυνατόν ασφαλέστερα για την χρήση που προορίζεται.

 
Καλη επιτυχία...
Στην τελική αν πάει κάτι στραβά η MAGMA Multimedia Productions έχει εύκολο τηλ. 2321098888 και έχει και αρκετές καλές τιμές για την συγκεκριμένη υπηρεσία.

2 σχόλια:

  1. Όντως οι πληροφορίες σας ήταν σπουδαίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 5 ώρες θέλω για format καλύτερα να δώσω 40 euro να μου το κάνει άλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απενεργοποίηση TURBO-BOOST της CPU σε Laptop

  Η απενεργοποίηση του Turbo Boost σε επεξεργαστές Intel , σε σταθερούς υπολογιστές είναι εύκολο να γίνει όταν υπάρχει στο BIOS ... υπάρχου...