Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2011

Χάλασε ο σκληρός δίσκος (υπάρχει υποψία)

Κάτι πάει πολύ αργά στο σύστημα, καμιά φορά υπάρχουν επανεκκινήσεις... ακούγεται το μοτέρ του δίσκου σαν να ξεκινά και να σταματά... ή ακούγεται έντονα ο δίσκος με μεταλλικούς ήχους με βάθος... έχετε συχνά unmountable δίσκους με μπλε οθόνες (προσωρινή λύση) .

Υποψιάζεστε ότι είναι ο σκληρός δίσκος (HDD) ?

Υπάρχει τρόπος να επιβεβαιώσετε τις κακές σκέψεις... που ευχόμαστε να μην  επιβεβαιωθούν γιατί το αποτέλεσμα θα είναι Backup και αγορά νέου HDD και Format - επανεγκατάσταση λειτουργικού και προγραμμάτων.




Αν αποκλείσουμε κάποια τελευταία αναβάθμιση driver ή προγράμματος που τρέχει κατα την εκκίνηση.

Αν αποκλείσουμε και την περίπτωση τελευταίας λειτουργίας με κάποια αλλαγή σε κάποια ρύθμιση του BIOS και του συστήματος.

Τότε, για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως υπάρχει λάθος στο σκληρό δίσκο και είναι φυσικού προβλήματος και όχι λογικού (που λύνεται με software). Κάνουμε τα εξής βήματα:

Μπαίνουμε στον Πίνακα Ελέγχου, στα Εργαλεία Διαχείρισης, Προβολή Συμβάντων, Αρχεία καταγραφής των Windows, Σύστημα.

Εδώ θα χρειαστεί να ταξινομήσουμε την καταγραφή με βάση το Επίπεδο κάνοντας κλίκ πάνω στο Επίπεδο. Έτσι πάνω πάνω ή κάτω κάτω αναλόγως την ταξινόμηση θα δούμε τυχόν Σφάλμα ή Προειδοποίηση με Πηγή Disk / NTFS / Block Error / Disk Error και εφόσον αναφέρετε σε Hard Disk Controller που είναι συνδεμένος ο δίσκος μας.

Συνήθως το πρόβλημα είναι φυσικό οπότε δεν διορθώνεται με Έλεγχο Δίσκο (chkdsk) κτλ. - χρειάζετε αντικατάσταση.

Ένας άλλος τρόπος είναι να μπούμε με bootable Ubuntu (Try Ubuntu from CD) οπού μόλις ανιχνέυσει τους δίσκους μας αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα θα μας βγάλει απ'ευθείας το πρόβλημα.

Αν δεν έχετε πρόβλημα στον δίσκο και αφού κάνετε δύο φορές τουλάχιστον Έλεγχο Δίσκων από τα Εργαλεία Συστήματος με επανεκκίνηση ενδιάμεσα. Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα μήπως σας βοηθήσουν:

6 σχόλια:

  1. Κάτι που συμβαίνει συχνά είναι και η βραχυκύκλωση των usb από σκουπίδι ή από λάθος χρήση βανδαλισμό... Συνήθως σε κάποια συστήματα δημιουργεί καθυστέρηση... τσεκάρετε και τις usb για καλό και για κακό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που ελευθέρωσες τον σχολιασμό :)
    Να ρωτήσω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου κάτι.
    Έχω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο 500γίγα.
    Ξαφνικά, έπαψε να τον αναγνωρίζει ο υπολογιστής, απλά δεν υπάρχει, όταν τον συνδέω στο USB.
    Υπάρχει άλλος τρόπος, ώστε να πάρω τα δεδομένα που έχω αποθηκευμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κλείδωμα των σχολίων μου ήρθε κάπως αυτό το Σ.Κ. - ίσως σκεπτόμενος το άραγμα!

    Με δεδομένο ότι το τροφοδοτικό του external δίσκου δεν έχει πρόβλημα - τεσταρισμένο στα volt που δουλεύει και με δεδομένο ότι το powen-on led του δίσκου ανάβει. Αν όχι δείτε για αντικατάσταση τροφοδοτικού.

    Αν το βρίσκει και μας λέει για διαμόρφωση δίσκου κτλ. Ένα utility partition finder του στύλ: EASEUS Partition Recovery που είναι δωρεάν μπορεί να βοηθήσει !

    Αν δεν ακούμε τον δίσκο (το μοτέρ του) να χτυπάει τότε τα πράγματα δείχνουν καμμένο κύκλωμα στο case οπότε με αλλαγή ext.case κατάλληλο για τον δίσκο μας να λυθούν όλα. Αν πάλι δεν ακούμε τίποτα (ούτε την εκκίνηση του δίσκου) τότε ίσως χρειαστεί να βρούμε ολοϊδιο μοντέλο (p/n της πλακέτας ίδιο) ώστε να αλλάξουμε την πλακέτα στον δίσκο... τραβηγμένο..

    Αν ακούμε τον δίσκο (μοτερ) να χτυπάει τότε καλό είναι να ανοίξουμε τις βίδες του ext.case και να το βάλουμε στο pc μας απευθείας ή σε ένα ext usb to ide/sata που ίσως να μας βοηθήσει με βάλε-βγάλε τα καλώδια.

    Το EASEUS Partition Recovery ή κάποιο πιο δυνατό αλλά με αγορά software όπως το Power Data Recovery προυποθέτουν φυσικά ο δίσκος να είναι αναγνωρίσιμος πρώτα από το σύστημα.

    Επίσης με το bootable UBUNTU που δεν απαιτεί και την καλύτερη φυσική κατάσταση του δίσκου μπορούμε να ανακτήσουμε αρχεία.

    Αν δεν γίνετε κάτι από τα παραπάνω τότε μόνο σε εταιρεία ανάκτησης δεδομένων αν έχετε φουσκωμένη τσέπη - στην MAGMA έχουμε ειδικές τιμές.

    Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... υπόψη... όταν λέμε δεν τον βρίσκει.. τσέκαρε πρώτα στην Εργαλείας Διαχείρισης -> Διαχείριση Δίσκων αν βρίσκει τίποτα εκεί... αν ναι και δεν εμφανίζει γράμμα στον δίσκο προσπάθησε να ορίσεις απο κει μέσα...

    αν δεν σε αφήνει λέγοντας ότι δεν υπάρχει partition δοκίμασε το EASEUS...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ, θα δοκιμάσω κάθε λύση.. και για να απαντήσω στην προσφορά "στην MAGMA έχουμε ειδικές τιμές", να υπενθυμίσω πως μένω Καναδά, οπότε δύσκολο να σας το φέρω, πάντως, ευχαριστώ για την προσφορά και την εκτιμώ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ ΑΑΤΟΝ, γνωρίζω ότι μένεις στον Καναδά - γενική διαφήμιση κανω :-) - εξ' άλλου το blog σου το έχω επισκεφθει ουκ ολίγες φορές - ΕΧΕΙΣ ΦΟΒΕΡΟ ΥΛΙΚΟ !

    Απ' την άλλη αν είναι να δώσεις 1500$ για μια ανάκτηση σε μια εταιρεια στον Καναδά... με το 1/10 μαζί με τα μεταφορικά στην χειρότερη περίπτωση θα έχεις τα δεδομένα σου !

    Αλλα πιστεύω τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν αρκετά... εξ' άλλου αν δεν γίνει τίποτα με τα παραπάνω... ακόμα και επαγγελματική βοήθεια στην ανάκτηση να αναζητήσεις - η επιτυχία θα είναι κάτω από 50% αν έχεις δυσκολότερο πρόβλημα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απενεργοποίηση TURBO-BOOST της CPU σε Laptop

  Η απενεργοποίηση του Turbo Boost σε επεξεργαστές Intel , σε σταθερούς υπολογιστές είναι εύκολο να γίνει όταν υπάρχει στο BIOS ... υπάρχου...