Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2012

Προστατέψτε το Notebook (Netbook, Laptop, Tablet) σας

Ας υποθέσουμε ότι καταλήξατε στην αγορά φορητού υπολογιστή, πως θα προστατέψετε την επένδυση σας;


  • Κατα την αγορά του Η/Υ αγοράστε μια τσάντα με καλή επένδυση και προστατευτικά τριγύρω.
  • Προσέχουμε στην χρήση του, απαλές κινήσεις, όχι χτυπήματα, ανοίγουμε το καπάκι της οθόνης προσεκτικά. Μην μπερδεύετε τον φορητό σας με μηχανήματα heavy-duty στρατιωτικής χρήσης (υπάρχουν ανάλογα αλλά είναι και ανάλογης τιμής).
  • Οι πρώτες 4-5 φορτίσεις πρέπει απαραιτήτως να γίνουν με κλειστό τον Η/Υ και να ξεπερνάνε το 12ωρο. Επίσης "πάντα" μετα την φόρτιση η πλήρης αποφόρτιση (5-10% μπαταρία το περισσότερο) είναι απαραίτητη για την μεγιστοποίηση της ζωής της μπαταρίας. Μην ξεχνάτε η μπαταρία αποκλείεται από την συνολική εγγύηση του φορητού συνήθως και έχει περίπου 6 μήνες εγγύηση.
  • Τις διαφημίσεις για την φορητότητα τις ξεχνάμε... δεν δουλεύουμε ποτέ στον καναπέ, ποτέ στο κρεβάτι, ποτέ στο χαλί, ποτέ στο μπαλκόνι και με τίποτα όρθιοι... Γενικά προσέχουμε να κάθεται ο υπολογιστής σε λεία επιφάνεια χωρις σκόνη. Η σκόνη ή το κλείσιμο των αεραγωγών του φορητού έχει το αποτέλεσμα υπερθέρμανσης.
  • Ξεχνάμε την πολύωρη χρήση μια και τα φορητά είναι φτιαγμένα για max 2ώρη-3ώρη χρήση καθημερινά. Παραπάνω χρήση θα έχει μελλοντικά αποτελέσματα υπερθέρμανσης ή και ακόμα χειρότερα προβλήματα.
  • Αποφεύγουμε να δουλεύουμε τον φορητό μας με το τροφοδοτικό στο ρεύμα. Μην ξεχνάμε ότι έχει μπαταρία και η σωστή χρήση είναι να φορτίζει κλειστό (χωρίς να το δουλεύουμε) και να το δουλεύουμε χωρίς να είναι στην πρίζα - πηγή τροφοδοσίας μόνο από μπαταρία. Το παλιό καλό ρητό "βγάλε την μπαταρία και δούλευε το συνέχεια στο ρεύμα" θα έχει "2" κακά αποτελέσματα, 1ον να χαλάσει η μπαταρία από την αχρησία, 2ον σε κάποια πτώση ή ανοδο τάσης να χάσουμε πολύτιμα δεδομένα ή και να χαλάσει ολόκληρο Motherboard του Η/Υ. Αρα προσπαθούμε να το δουλεύουμε στο ρεύμα όσο το δυνατόν λιγότερο.
  • Δεν αφήνουμε τον φορτιστή στην πρίζα ή στο πολύπριζό για πάντα! Υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης και πυργκαγιάς - όπως υπάρχει περίπτωση και απλά να καεί. Σημαντικό: Μετά από χρήση του - περιμένουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει και μετα τυλίγουμε προσεκτικά το καλώδιο (όπως κατα την αγορά του) για να τον μεταφέρουμε. Το κόστος του φορτιστή-τροφοδοτικού ξεκινάει στα 42€ εώς και 70€ για after-sale και για αυθεντικό από 60€ ως και 180€.
  • Προσέχουμε να μην μας πέσει το φορητό. Η οθόνη στα φορητά έχει 2-3πλάσια τιμή από τα κανονικά monitor (TFT οθόνες: 150~200€, LED οθόνες: 180€~400€). Αν την γλυτώσει η οθόνη σίγουρα δεν θα την γλυτώσει ο σκληρός δίσκος με μέσο κόστος αντικατάστασης γύρω στα 90€ (χωρίς εγκαταστάσεις λειτουργικών συστημάτων κτλ).
  • Προσέχουμε την χρήση του πληκτρολογίου. Τα πλήκτρα συνήθως δεν πωλούνται ξεχωριστά. Το κόστος του πληκτρολογίου ενός φορητού είναι συνήθως πάνω από 80€.
  • Προσέχουμε κατά την τοποθέτηση του βύσματος τροφοδοσίας στο φορητό - δεν κουνάμε το βύσμα πάνω-κάτω - απλά το βάζουμε και το βγάζουμε σε ευθεία με προσοχή. Εαν σπάσει το βύσμα υποδοχής του φορητού το κόστος ξεκινάει από 70€ τουλάχιστον.
  • Δεν καθαρίζουμε την οθόνη όταν ο Η/Υ είναι σε λειτουργία - πάντα κλειστό... και ποτέ με καθαριστικά για τζάμια, ή με υγρό πανάκι (με ελάχιστο νερό) ή ειδικά καθαριστικά για TFT, LED οθόνες.
  • Δεν μετακινούμε τον Η/Υ ανοικτό από σημείο σε σημείο αλλά και ούτε όταν είναι σε αναμονή. Τερματίζουμε και μετακινούμε με ιδιαίτερη προσοχή! - Ποτέ με μοτοσυκλέττα! Μην ξεχνάτε ότι ο σκληρός δίσκος συνήθως έχει κεφαλές (οι παλαιότεροι ας θυμιθούν τα πικάπ και τους δίσκους βινυλίου με την βελόνα που χαράζει αν δεν μπεί σωστά στο αυλάκι).
  • Αποφεύγουμε να πίνουμε διάφορα ποτά πάνω από τον Φορητό (καφέδες, νερό, ουίσκι) κτλπ. Όπως επίσης αποφεύγουμε και το κάπνισμα.
  •  
  • Κάθε 2-3 χρόνια προτείνεται εσωτερικό καθάρισμα του Η/Υ από σκόνες και αντικατάσταση Thermal Pads και θερμοαπαγωγικής σιλικόνης.
  • Στο θέμα λογισμικού προτείνεται η χρήση αντιβιωτικού όπως και σε κάθε Η/Υ - είναι must την σήμερον ημέρα. Επιλέξτε ένα ελαφρύ ώστε να μην επιβαρύνει τον φορητό σας.
 
Οπως βλέπετε και διαβάζετε δεν είναι τόσο απλό να έχεις φορητό Η/Υ - θέλει την ανάλογη προσοχή και φροντίδα αν θέλετε να αντέξει πολλά χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απενεργοποίηση TURBO-BOOST της CPU σε Laptop

  Η απενεργοποίηση του Turbo Boost σε επεξεργαστές Intel , σε σταθερούς υπολογιστές είναι εύκολο να γίνει όταν υπάρχει στο BIOS ... υπάρχου...