Δευτέρα, Μαΐου 17, 2010

Βελτίωση Ταχύτητας Λειτουργικού Συστήματος

Υπάρχουν φορές που θέλετε να το "σπάσετε" το ρημάδι... το PC! Αλλά τις περισσότερες είναι θέμα ρυθμίσεων και προγραμμάτων που τρέχουν στην εκκίνηση.

Ψάξτε λοιπόν καλά το Λειτουργικό σας Σύστημα για διάφορα προγραμματάκια που μπορεί να είναι άχρηστα.


 
Μπείτε στην Προσθαφαίρεση και Καταργήστε όλα εκείνα που δεν σας χρειάζονται και τα "ξέρετε" (μην καταργήσετε προγράμαμτα ή οδηγούς-drivers του συστήματος όπου είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του) !

Μόλις τελειώσετε με την κατάργηση... μπείτε στις "Υπηρεσίες" που τρέχουν κατα την εκκίνηση πληκτρολογώντας στην Εκτέλεση Προγραμμάτων (συνδυασμός Windows Key+R) "services.msc" χωρίς τα εισαγωγικά - και Enter. Ελέγξτε τις υπηρεσίες που τρέχουν και ότι είναι πραγματικά άχρηστο για εσάς και το σύστημα διακόψτε το και δεξι κλίκ μπείτε στις ιδιότητες και στον Τύπο Εκκίνησης -> Απενεργοποιήστε το... Απαιτεί όμως μεγάλη προσοχή! Εμείς σας προτείνουμε τα παρακάτω, αν πρόκειται για υπολογιστή που τρέχει πίσω από router(π.χ. dsl-router) με firewall τότε απενεργοποιήστε:

Κέντρο Ασφαλείας
Τείχος Προστασίας
Windows Update
Windows Defender (αν έχετε κάποιο άλλο antivirus-antispyware)

Μετα τις υπηρεσίες - ξεδιαλέξτε τα προγράμματα που τρέχουν στην εκκίνηση... εύκολα από την Εκτέλεση προγραμμάτων με το "msconfig.exe" και enter. Πηγαίνετε στην "Εκτέλεση στοιχείων" και ξετσεκάρετε ότι δεν χρειάζετε από το σύστημα και απο εσάς...

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι καλό είναι και στις υπηρεσίες και στο msconfig να κάνουμε αλλαγές μία-μία και επανεκκίνηση ενδιάμεσα για να βλέπουμε την διαφορά στην εκκίνηση και αν επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας.

Στο MSConfig θα δούμε και άλλες επιλογές στην "Εκκίνηση Υπολογιστή" και συγκεκριμένα στις "Επιλογές για προχωρημένους" - μπορούμε να ορίσουμε τα Threads του υπολογιστή στον Αριθμό επεξεργαστών... θα δείτε μεγάλη διαφορά στην εκκίνηση! - Ενώ αν αλλάξετε το χρονικό όριο βάζωντας στο στα 3 δευτερόλεπτα θα επιταχύνετε ακόμα περισσότερο την Εκκίνηση....

Επίσης, κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε ότι απαιτεί μεγάλη προσοχή το τι Antivirus θα επιλέξουμε να εγκαταστήσουμε-αγοράσουμε διότι υπάρχουν πάρα πολλα που επιβαρύνον τον Υπολογιστή αρκετά (μερικά ελαφρα: Avira Antivir, G-Data ρυθμίζοντας το ανάλογα με τον υπολογιστή).

Μετα από αυτές τις αλλαγές, μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα θα δούμε απενεργοποιώντας την "Επαναφορα Συστήματος" σε όλους τους δίσκους - αν φυσικά πιστεύουμε ότι δεν το χρειαζόμαστε (σε γενικές γραμμές - δεν είναι κάτι που μπορεί να μας σώσει απο μια καταστροφή).

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ρυθμίσεις ενέργειας... αν θέλουμε να δουλέυει στο maximum ο Η/Υ πρέπει να απενεργοποιήσουμε Screen Savers και αυτόματο σβήσιμο οθόνης, δίσκων κτλ κτλ... Ναι μέν ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια αλλά δεν τον απασχολούμε με ελέγχους.... Λίγο κατά του περιβάλλοντος το συγκεκριμένο post...

Συντήρηση;

Μετά από αρκετή χρήση το λειτουργικό θέλει την συντήρηση του...

Ας αρχίσουμε πετώντας τα σκουπίδια απο τον κάδο ανακύκλωσης με δεξί κλίκ και "άδειασμα"

Ας διαγράψουμε manual τα υπόλοιπα σκουπίδια, πηγαίνωντας στην εκτέλεση προγραμμάτων (WinKey+R) - και εκτελώντας τερματικό DOS με "CMD.EXE" και enter. Μας εμφανίζει ότι βρισκόμαστε (π.χ. στα Windows 7, στο C:\user\όνομαχρήστη)... πρέπει να εκτελέσουμε με προσοχή τις παρακάτω εντολές - η σειρά των εντολών παίζει μεγάλο ρόλο (ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ WINDOWS):



cd "Local Settings" (και enter)
cd temp (και enter)
attrib -r -h -s * /s (και enter)
del * /s (και enter)
cd.. (και enter)
cd "temporary internet files" (και enter)
attrib -r -h -s * /s (και enter)
del * /s (και enter)
cd\ (και enter)
cd windows (και enter)
cd temp (και enter)
attrib -r -h -s * /s (και enter)
del * /s (και enter)
cd.. (και enter)
cd prefetch (και enter)
attrib -r -h -s * /s (και enter)
del * /s (και enter)
exit (και enter)

Μετα από την διαγραφή όλων των σκουπιδιών του συστήματος καλό θα είναι να αναδιοργανώσουμε τα αρχεία και τον ελεύθερο χώρο του δίσκου μας κάνοντας Defrag ή αλλιώς Ανασυγκρότηση με τα εργαλεία των Windows ή τρίτων π.χ. OODefrag (το οποίο είναι σχετικά καλύτερο).


Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ρυθμίσεις στο BIOS - οι οποίες πρέπει να είναι τουλάχιστον στο Optimal αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα και απο PC σε PC αλλάζει.


Κάνοντας όλα τα παραπάνω αλλα και κάποιο είδος συντήρησης εβδομαδιαία - τότε επιτυγχάνουμε την maximum απόδοση του Λειτουργικού μας Συστήματος αλλά και του Υπολογιστή γενικότερα...

2 σχόλια:

  1. Στα Windows 7 μπορείτε επίσης, να σταματήσετε το Defrag να τρέχει κάθε τόσο, συνήθως είναι προγραμματισμένο για κάθε βδομάδα - στην εκτέλεση προγραμμάτων γράψτε "dfrgui.exe" και Απενεργοποιήστε το Χρονοδιάγραμμα. Απλο;

    Magma Co.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης αν έχετε αντιβιωτικό που ενσωματώνει καλό spyware-killer μπορείτε να σταματήσετε την χρήση του Windows Defender.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απενεργοποίηση TURBO-BOOST της CPU σε Laptop

  Η απενεργοποίηση του Turbo Boost σε επεξεργαστές Intel , σε σταθερούς υπολογιστές είναι εύκολο να γίνει όταν υπάρχει στο BIOS ... υπάρχου...