Κυριακή, Δεκεμβρίου 23, 2012

Desktop VS Laptop (Σταθερός Η/Υ εναντίον Φορητού Η/Υ)

Σταθερός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ΕΝΑΝΤΙΟΝ Φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (ή το αντίστροφο).
 
Ήρθε η ώρα να επιλέξετε - να αγοράσετε Η/Υ - πρωτού εντυπωσιαστείτε με έναν σταθερό ή έναν φορητό πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε τι χρήση θα κάνετε και τι περιμένετε από τον Υπολογιστή σας.
 
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μεγάλη διείσδυση των φορητών (notebook, laptop, netbook, ipad, tablet) στην αγορά.



Απαντήστε τις παρακάτω ερωτήσεις και διαβάστε παρακάτω γιατί πρέπει να πάρετε σταθερό ή φορητό Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.
 
Για που τον θέλουμε τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή μας ;
α. Σπίτι
β. Γραφείο
γ. Σπίτι / Γραφείο
 
Θα Παίζετε Παιχνίδια ;
α. Ναι
β. Λίγα
α. Δεν προλαβαίνω και δεν με ενδιαφέρει
 
Θα παίζετε 3D παιχνίδια ή απαιτητικά (Pro Soccer, Call of Duty, WOW) ;
α. Ναι
β. Δεν ξέρω
γ. Δεν με ενδιαφέρει
 
Πόσες ώρες καθημερινής χρήσης Η/Υ υπολογίζεται καθημερινά ;
α. Σχεδόν όλη την μέρα
β. 4-5 ώρες
γ. 2-3 ώρες maximum
 
Θα τον χρησιμοποιούν παιδιά προσχολικής ηλικίας - δημοτικού ;
α. Ναι
β. Κάπου - Κάπου
γ. Οχι
 
Θα τον χρησιμοποιείται σε έναν συγκεκριμένο χώρο (π.χ μόνο στο Σπίτι ή στον χώρο Εργασίας) ;
α. Ναι
β. Σπάνια θα τον μεταφέρω
γ. Οχι - καθημερινή μεταφορά 2 και 3 φορές
 
Σας ενδιαφέρει να έχει μεγάλη μπαταρία (πάνω από 2 ώρες) ;
α. Οχι θα τον δουλεύω στο ρεύμα.
β. Δεν με νοιάζει
γ. Θα ήταν καλό.
 
Εχετε σταθερό Η/Υ;
α. Οχι
β. Ναι (πάνω από 4 ετών).
γ. Ναι - νέας τεχνολογίας (2-3 χρόνια παλαιό το πολύ). 

Γνωρίζετε ότι ο Φορητός Η/Υ θέλει ιδιαίτερη προσοχή & φροντίδα (δείτε εδώ) ;
α. Οχι
β. Σίγα... τι χρειάζεται ;
γ. Ναι
 
Αν από τις 9 απαντήσεις που δώσατε έχετε:
 
9 γ. Τότε σίγουρα η δουλειά/εργασία που θέλετε να κάνετε καλύπτεται από Φορητό Υπολογιστή.
9 α. Απαραιτήτως Σταθερό Υπολογιστή.
 
Τουλάχιστον 8 γ. Φορητό Υπολογιστή πάνω από το μέσο κόστος.
Τουλάχιστον 2 α. Οπωσδήποτε Σταθερό.

Οποιαδήποτε άλλη απάντηση - δείχνει ότι θα χρειαστείτε μελλοντικά και από τα δύο !
 
Επίλογος
 
Εδώ ο επίλογος θα είναι μεγάλος. Προσωπική μου επιλογή θα είναι πάντα ο σταθερός Η/Υ διότι η σωστή επιλογή στον σταθερό Η/Υ θα σας απαλλάξει από μελλοντικά προβλήματα: όπως αδύνατη αναβάθμιση στον φορητό, αμέτρητα τεχνικά προβλήματα, πανάκριβο service σε σχέση με έναν σταθερό.
 
Αν τον φορητό τον επιλέγετε για το σπίτι - τότε κατα 99% κάνετε λάθος, αν πάλι τον επιλέγετε για εργασία και πολύωρη χρήση κάνετε πάλι 99% λάθος. Ξεχάστε τις διαφημίσεις που δείχνουν χαμογελαστά μοντέλα να το δουλεύουν στην μοκέτα ή ακόμα και στο χαλί (το φορητό θα γεμίσει σκόνη και ο μικρός χώρος που έχει για να αναπνεύσει ο ανεμιστήρας θα βουλώσει και σύντομα το φορητό σας θα καταστραφεί ή θα θέλει χρήματα για να επιδιορθωθεί) - το ίδιο ισχύει και για το κρεβάτι. Ξεχάστε επίσης τον καναπέ, ή τα πόδια σας γιατί παραμονεύουν και κίνδυνοι υγείας... Πρέπει να τον δουλεύετε σε επίπεδη επιφάνεια όπως π.χ σε γραφείο. Ξεχάστε επίσης την συχνή μεταφορά από σημείο σε σημείο ιδιαίτερα όταν είναι ανοικτός διότι τα περισσότερα φθηνά φορητά έχουν μηχανικό δίσκο (κεφαλές που κινούνται σε μαγνητική επιφάνεια). Επίσης ξεχάστε την χρήση του φορητού με απευθείας τροφοδοσία από το ρεύμα - ο λόγος που έχει μπαταρία είναι για να φορτίζει και να δουλεύει με μπαταρία / και φυσικά μην διανοηθείτε να το δουλέψετε χωρίς μπαταρία (μύθος) είναι προτιμότερο να καταστραφεί η μπαταρία από το ρεύμα παρά να καεί το ίδιο το φορητό ! Βασικά σε ότι αφορά τα φορητά καλύτερα διαβάστε αυτό το άρθρο μας.
 
Αν λοιπόν καταλαβαίνετε τους κινδύνους επιλογής ενός φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και για λόγους δουλειάς και συχνών μεταφορών (παρουσιάσεις σε πελάτες, τιμοκατάλογοι, π.χ. Πωλητής Προϊόντων) επιλέγετε Φορητό τότε είναι σωστή η επιλογή σας αρκεί να μάθετε να το προστατεύεται.
 
Βέβαια η επιλογή το ποιο μοντέλο φορητό θα σας κάνει την δουλειά είναι ακόμα πιο σύνθετη - το βασικό είναι η εγγύηση, η μπαταρία, η αξιοπιστία της εταιρίας, ο μεταπωλητής και οι υπηρεσίες after sales και οι δυνατότητες (τεχνικα χαρακτηριστικά).
 
Αυτά για τους φορητούς - το μόνο πλεονέκτημα τους η δυνατότητα μεταφοράς και ο λίγος χώρος που πιάνουν (σχετικό αν αναλογιστούμε τα περιφερειακά που θα χρειαστεί να συνδεθούν για επιτευχθεί μια συγκεκριμένη εργασία).
 
Ο Σταθερός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής μπορεί να κάνει τα πάντα εφόσον επιλέξεις σωστά και φυσικά μπορείς να προσθέσεις τα πάντα μελλοντικά (όσο υποστηρίζεται η αρχιτεκτονική του). Μπορεί να είναι αρκετά φθηνός αλλά μπορεί να φτάσει και ποσά όσο ένα μεσσαίο αυτοκίνητο. Το Service και η αντικατάσταση parts εύκολα και φθηνά. Σε ότι αφορά τους Σταθερούς Υπολογιστές το μόνο μειονέκτημα τους είναι η μεταφορά και ο χώρος που πιάνουν (αυτό δεν ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις). Φυσικά προτείνουμε custom υπολογιστές με επιλογή parts στα μέτρα του πελάτη - οι έτοιμες λύσεις σπάνια πετυχαίνουν τον σκοπό τους.
 
Στην Magma Multimedia Productions είμαστε έτοιμοι να σας καθοδηγήσουμε για την αγορά νέου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή είτε σταθερό είτε φορητό (netbook, notebook, tablet etc). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απενεργοποίηση TURBO-BOOST της CPU σε Laptop

  Η απενεργοποίηση του Turbo Boost σε επεξεργαστές Intel , σε σταθερούς υπολογιστές είναι εύκολο να γίνει όταν υπάρχει στο BIOS ... υπάρχου...