Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

Τι είναι ιός, virus, spyware, trojan ;

Ιός είναι ένα πρόγραμμα ή δέσμες ενεργειών (μία σειρά από προγραμματισμένες εντολές συστήματος) που σκοπό έχει να καταστρέψει ή να αχρηστέψει το λογισμικό μέρος (συνήθως) του ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι ιοί δημιουργούνται από ανθρώπους - προγραμματιστές που σκοπός είναι το κέρδος (με την πώληση αντιβιοτικών) ή επίδειξη δυνατοτήτων.

Τι είναι κατάσκοπος ή spy ή spyware ή trojan;

Οι κατάσκοποι ή αλλιώς σκουλήκια δεν είναι ακριβώς ότι οι ιοί άλλα μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και πιο εύκολα μέσω διαφημίσεων σε διάφορα site και κάνουν το ίδιο κακό και καμιά φορά περισσότερο... Συνήθης πηγή το internet και διάφορες διαφημιστικές εταιρίες που σκοπούν έχουν να πάρουν τα προσωπικά σας δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν.... Εκτός όμως από την παράνομη φύση τους δυσκολεύουν την λειτουργία του συστήματος σας επιβαρύνοντας το με προγραμματάκια που φορτώνουν συνεχώς την μνήμη του Η/Υ!


Πως μεταδίδονται;

Με την αντιγραφή ή αποστολή-παραλαβή μηνυμάτων ή και με την λήψη αρχείων μέσω Web, ftp ή p2p προγραμμάτων που δίνουν πρόσβαση σε άλλους υπολογιστές (π.χ. KAZAA, WinMx, Napster, iMesh, Torrents, Emules, DC++, κτλπ.)


Πρόληψη

Η πρόληψη από τους ιούς είναι ένα ευαίσθητο θέμα και το πιο σημαντικό. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε συνετή χρήση του Internet.

Να αποφεύγουμε και να προσέχουμε:
·         Παράνομα sites
·         Σελίδες με πορνογραφικό υλικό
·         Cracks, warez, κλεμμένο-σπασμένο-αντιγραμμένο software
·         Συνομιλίες στο IRC, Netmeeting, Messenger, Skype με αγνώστους ή τουλάχιστον να μη δεχόμαστε τα αρχεία που μας στέλνουν (συνήθως μας λένε ότι στέλνουν φωτογραφίες και παιχνιδάκια αλλά στην ουσία είναι backdoors και επικίνδυνα scripts δηλ. πιο απλά προγραμματάκια τα οποία συνήθως δίνουν τον έλεγχο του Η/Υ σε αυτούς τους επιδέξιους hackerslammers) ή καταστρέφουν αρχεία του συστήματος μας ιοί δηλ.).
·         Να μην βάζουμε CDS/DVDS/δισκέτες στον Η/Υ μας εάν δεν γνωρίζουμε αν είναι αξιόπιστο το περιεχόμενο ή προτού το ελέγξουμε με κάποιο γνωστό αντιβιοτικό.
·         Να μην κατεβάζουμε τίποτα μη δοκιμασμένο από ειδικούς με πιστοποίηση και φυσικά τίποτα αγνώστου προελεύσεως (άγνωστες εταιρίες, site χωρίς πιστοποιητικά ασφαλείας).
·         Κατά την λήψη email να μην ανοίγουμε ποτέ email από αγνώστους αποστολείς και να μην αποθηκεύουμε τα επισυνημμένα τους. Ακόμα και αν γνωρίζουμε το αποστολέα καλό θα είναι να προσέχουμε το email και επισυνημμένα του αν είναι κάτι που περιμέναμε π.χ. μια φωτογραφία, ένα κείμενο, ένα πρόγραμμα, και αν όχι το διαγράφουμε αμέσως με συνδυασμό πλήκτρων (στο outlook) shift-delete. Αν θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι τότε θα πρέπει να δούμε την επέκταση των αρχείων (δηλ. την τελευταία τελεία και τα τελευταία τρία γράμματα του ονόματος του αρχείου για καταλάβουμε τι αρχείο είναι αυτό που μας στείλανε π.χ.:
.exe
.com
.msi
.msc
Εκτελέσιμο αρχείο, συνήθως πρόγραμμα αλλά απαιτεί μεγάλη προσοχή και καλό θα ήταν πρώτα να ελεγχθεί με κάποιο αντιβιοτικό.
.bat
.h
.vbs
.vb
.vb
.c
Batch File, Script, δέσμες ενεργειών, εδώ τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα και προτείνεται μεγαλύτερη προσοχή!
.html
.htm
Σελίδα internet με εντολές... Λίγο προσοχή...
.jpg
.gif
.tif
Συνήθως φωτογραφία
.doc
Συνήθως Κείμενο
.xls
Συνήθως λογιστικό φύλλο – βιβλίο – κατάσταση
.pdf
Συνήθως κείμενο μορφής acrobat reader


Πρόληψη με προστασία:

Ενεργοποιημένο Αντιβιοτικό συνεχώς στην μνήμη θα μας προστάτευε σίγουρα (όχι όσο η σωστή πρόληψη) από την επίθεση ενός ιού αλλά θα πρέπει να είναι καθημερινά ανανεώσιμο (update μέσω internet) γιατί σύμφωνα με μελέτες υπάρχει κατασκευή 7-12 νέων ιών ημερησίως. Καλό θα ήταν επίσης το antivirus που χρησιμοποιείται να το αγοράζατε με ετήσιο support ώστε να έχετε ότι τελευταίο κυκλοφορεί συνεχώς.

Προτεινόμενα αντιβιοτικά με σχέση απόδοσης – τιμής αλλά και μικρής επιβάρυνσης του Η/Υ ταξινομημένα τυχαία:

  • NOD32 Antivirus www.eset.com
  • Avira Antivir www.avira.com – Υπάρχει και η free έκδοση η οποία είναι καλή αλλά όχι βέβαια όσο αυτές που πουλάνε θα την βρείτε στο www.free-av.com
  • McAffee Antivirus
  • F-Secure Antivirus
  • Kaspersky Antivirus
  • AVG Antivirus
  • F-Prot Antivirus
  • Symantec Norton Antivirus
  • G-Data Antivirus

Πολλά από τα παραπάνω antivirus δίνουν και προστασία firewall αλλά και από spyware – φυσικά όσο πιο πολλές λειτουργίες προσφέρουν ταυτόχρονα τόσο πιο πολύ επιβαρύνουν τον Η/Υ σας – γι’ αυτό προσοχή στην επιλογή του antivirus.

Πολύ γνωστά Anti-Spyware είναι:


Κολλήσατε ιό – τώρα;

Αν έχετε DOS, Windows 98 ή Millennium – θα ξεκινήσετε το σύστημα σας με δισκέτα ή CD συστήματος και θα κάνετε έλεγχο και καθάρισμα από ιούς το λειτουργικό σας σύστημα.

Αν έχετε νεότερο λειτουργικό όπως Windows 7,VISTA,XP,Windows 2000, 2003 – θα μπείτε με ασφαλή λειτουργία (συνήθως με F8 κατά τη διάρκεια του boot) και θα κάνετε έλεγχο και καθάρισμα από ιούς το λειτουργικό σας σύστημα.

Όσο κάθετε ο ιός ή το spyware στο λειτουργικό σύστημα τόσο αναπτύσσεται και καταστρέφει αρχεία...

Θα πρέπει να ξέρετε πως για να διαγραφεί ο ιός θα πρέπει να μην το έχετε αρκετό καιρό – μόλις το καταλάβετε ότι κολλήσατε ή το υποψιάζεστε θα πρέπει να ενεργήσετε...

Αλλιώς το Format – δηλ. η απόλυτη διαγραφή είναι η επόμενη λύση για να γλιτώσετε. Γι’ αυτό το η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και τα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων που χρειάζεστε.

Ακόμα όμως και αν καταφέρετε να σβήσετε τον ιό μην επαναπαυτείτε κάποια στιγμή θα χρειαστεί επανεγκατάσταση το σύστημα σας...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απενεργοποίηση TURBO-BOOST της CPU σε Laptop

  Η απενεργοποίηση του Turbo Boost σε επεξεργαστές Intel , σε σταθερούς υπολογιστές είναι εύκολο να γίνει όταν υπάρχει στο BIOS ... υπάρχου...