Κάτι πάει πολύ αργά στο σύστημα, καμιά φορά υπάρχουν επανεκκινήσεις... ακούγεται το μοτέρ του δίσκου σαν να ξεκινά και να σταματά... ή ακούγεται έντονα ο δίσκος με μεταλλικούς ήχους με βάθος... έχετε συχνά unmountable δίσκους με μπλε οθόνες (προσωρινή λύση) .

Υποψιάζεστε ότι είναι ο σκληρός δίσκος (HDD) ?

Υπάρχει τρόπος να επιβεβαιώσετε τις κακές σκέψεις... που ευχόμαστε να μην  επιβεβαιωθούν γιατί το αποτέλεσμα θα είναι Backup και αγορά νέου HDD και Format - επανεγκατάσταση λειτουργικού και προγραμμάτων.
Αν αποκλείσουμε κάποια τελευταία αναβάθμιση driver ή προγράμματος που τρέχει κατα την εκκίνηση.

Αν αποκλείσουμε και την περίπτωση τελευταίας λειτουργίας με κάποια αλλαγή σε κάποια ρύθμιση του BIOS και του συστήματος.

Τότε, για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως υπάρχει λάθος στο σκληρό δίσκο και είναι φυσικού προβλήματος και όχι λογικού (που λύνεται με software). Κάνουμε τα εξής βήματα:

Μπαίνουμε στον Πίνακα Ελέγχου, στα Εργαλεία Διαχείρισης, Προβολή Συμβάντων, Αρχεία καταγραφής των Windows, Σύστημα.

Εδώ θα χρειαστεί να ταξινομήσουμε την καταγραφή με βάση το Επίπεδο κάνοντας κλίκ πάνω στο Επίπεδο. Έτσι πάνω πάνω ή κάτω κάτω αναλόγως την ταξινόμηση θα δούμε τυχόν Σφάλμα ή Προειδοποίηση με Πηγή Disk / NTFS / Block Error / Disk Error και εφόσον αναφέρετε σε Hard Disk Controller που είναι συνδεμένος ο δίσκος μας.

Συνήθως το πρόβλημα είναι φυσικό οπότε δεν διορθώνεται με Έλεγχο Δίσκο (chkdsk) κτλ. - χρειάζετε αντικατάσταση.

Ένας άλλος τρόπος είναι να μπούμε με bootable Ubuntu (Try Ubuntu from CD) οπού μόλις ανιχνέυσει τους δίσκους μας αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα θα μας βγάλει απ'ευθείας το πρόβλημα.

Αν δεν έχετε πρόβλημα στον δίσκο και αφού κάνετε δύο φορές τουλάχιστον Έλεγχο Δίσκων από τα Εργαλεία Συστήματος με επανεκκίνηση ενδιάμεσα. Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα μήπως σας βοηθήσουν: