Σάββατο, Ιουλίου 12, 2025

Πρόβλημα με το Recovery Partition των Windows ή με την Εγκατάσταση 24H2

 Πολλές φορές για να κερδίσουν κάποιοι χώρο στον δίσκο τους, διαγράφουν το Recovery Partition των Windows, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μελλοντικά προβλήματα όπως για π.χ. σε εγκαταστάσεις ή αναβαθμίσεις λειτουργικών. Ο τρόπος να επανέλθει είναι σχετικά εύκολος.

 

Αν υποθέσουμε ότι έχει διαγραφεί το Recovery Partition των Windows, τότε πηγαίνουμε στην «Διαχείριση δίσκων», βρίσκουμε τον δίσκο συστήματος μας και πατάμε δεξί κλίκ και Συρρίκνωση Τόμου – στο «Μέγεθος χώρου Συρρίκνωσης» βάζουμε περίπου 1024MB (που είναι αρκετά για όλα τα σύγχρονα συστήματα σε ότι αφορά την επισκευή/επαναφορά τους).

Το 2ο βήμα είναι να καθορίσουμε ότι αυτό το partition θα χρησιμοποιηθεί για Recovery. Οπότε ανοίγουμε ένα Command Prompt” (cmd.exe) με δικαιώματα διαχειριστή. Πληκτρολογούμε “DISKPART” και enter. Βλέπουμε τους διαθέσιμους δίσκους με “LIST DISK” και με “SEL DISK αρ” (όπου αρ. – ο αριθμός του δίσκου συστήματος) επιλέγουμε τον δίσκο μας. Στην συνέχεια κάνουμε “LIST PAR” για να δούμε τα partition – επιλέγουμε το νέο Partition που δημιουργήσαμε με “SEL PAR αρ” και τώρα “DETAIL PARTITION” παίρνουμε πληροφορίες για το partition μας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γνωρίζουμε (και από την διαχείριση δίσκου) αν το partition είναι MBR ή GPT.

Στην περίπτωση MBR: η επόμενη εντολή είναι “SET ID=27” – με αυτή την εντολή λέμε στο σύστημα ότι το partition είναι recovery.

Στην περίπτωση GPT:SET ID=de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac” και η επόμενη εντολή που θα δώσουμε είναι “gpt attributes=0X8000000000000001”.

Τώρα θα πρέπει να βγούμε από το DISKPART με την εντολή “EXIT”.

Και η επόμενη εντολή είναι να απενεργοποίησουμε το Recovery και να το επαναενεργοποιήσουμε με τις παρακάτω εντολές:

reagentc /disable

reagentc /enable

Υπάρχει μια περίπτωση να λάβουμε μήνυμα ότι το Recovery Partition δεν ενεργοποιήθηκε… σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κατεβάσουμε το Windows ISO (γράφοντας π.χ στο google WINDOWS 11 PRO ISO DOWNLOAD Microsoft) – μόλις το κατεβάσουμε το ανοίγουμε π.χ με 7zip – βρίσκουμε το “install.wim” που βρίσκεται στον φάκελο “Sources” το αποσυμπιέζουμε από το ISO και ανοίγουμε το install.wim με το 7zip – εκεί θα δούμε μια σειρά από αριθμητικούς φακέλους π.χ 1,2,3…10.. και ένα xml αν ανοίξετε το xml π.χ. με notepad θα ψάξετε με βάση την έκδοση των Windows (π.χ WINDOWS 11 PRO) και θα δείτε το index του φακέλου που μας ενδιαφέρει π.χ. για Windows 11 Pro – ο φάκελος πρέπει να είναι ο νούμερο «5» - μέσα εκεί υπάρχει το folder Windows\System32\Recovery όπου εκεί θα βρείτε αυτό που λείπει από το σύστημα μας το “WINRE.WIM” – θα το αποσυμπιέσετε και θα το μεταφέρετε στον αντίστοιχο φάκελο συστήματος πχ c:\Windows\System32\Recovery.

Θα πάτε στο Command Prompt με δικαιώματα διαχειριστή και θα ξαναεκτελέσετε την εντολή:

reagentc /enable

 

Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με τα λάθη εγκατάστασης των Windows 11 Αναβαθμίσεων όπως για π.χ. το 0xc1900101, 0xc1900102, 0xc1900103, 0xc1900104 0x800f0922

Το συγκεκριμένο διορθώνεται με την απελευθέρωση λίγου χώρου ακόμη και συγκεκριμένα ως εξής:

Βγαίνουμε στο command prompt ως διαχειριστές και εκτελούμε τις παρακάτω εντολές:

mountvol Y: /s

Πηγαίνουμε στο Y:

“Y:”

Και συγκεκριμένα στον φάκελο “cd /d Y:\EFI\Microsoft\Boot\Fonts

Διαγράφουμε τα fonts: “del *.ttf

mountvol Y: /d

 

Δοκιμάζουμε επανεγκατάσταση Windows 11 Update, κατά προτίμηση από Windows 11 Assistant


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόβλημα με το Recovery Partition των Windows ή με την Εγκατάσταση 24H2

  Πολλές φορές για να κερδίσουν κάποιοι χώρο στον δίσκο τους, διαγράφουν το Recovery Partition των Windows , αυτό έχει ως αποτέλεσμα μελλο...