Δύο κατασκευάστριες επεξεργαστών chip... Ένας στόχος... «κυριαρχία στα PC»
Λίγα λόγια για τις εταιρίες, ας αρχίσουμε με την παλαιότερη:
Intel:
Η Ιστορία των μελών της εταιρίας ξεκινά από τον Β παγκόσμιο πόλεμο και με την υποστήριξη της IBM. Το 1968 ιδρύετε η εταιρία από τους Moore και Noyce με την ονομασία NM Electronics για ένα χρόνο περίπου όπου και πήρε την ονομασία Integrated Electronics (Intel) – την δεκαετία του 1970-80 – οι ανακαλύψεις της Intel στους μικροεπεξεργαστές και μνήμες SRAM,DRAM ωφέλησαν την IBM όπου δημιούργησε τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές (IBM PC) που έπιαναν σχετικά μικρό χώρο. Μπλα – μπλα – μπλά – φτάσαμε στο σήμερα όπου οποιοσδήποτε κατασκευαστής-συναρμολογητής Η/Υ συνδυάζει προϊόντα συμβατά με Intel και δημιουργεί διάφορους προσωπικούς υπολογιστές. Η εταιρία κατέχει την 1η θέση σε πωλήσεις επεξεργαστών και φυσικά έχει συνεργάτες χιλιάδες εταιρίες όπως Apple, Microsoft, IBM, Dell, Lenovo, Sony, Samsung , NVIDIA...

AMD:
Το 1969 ιδρύετε η εταιρία από τους Jerry Sanders III, Ed Turney, John Carey, Sven Simonsen, Jack Gifford and three members from Gifford's team, Frank Botte, Jim Giles, and Larry Stenger με το όνομα Advanced Micro Devices. Πρώτη τους δουλειά ήταν να κάνουν reverse-engineered κλώνο από τον Intel 8080 microprocessor (με λίγα λόγια αντίγραφο). Αργότερα η Intel την δεκαετία του 1980-90 ανέθεσε στην AMD την κατασκευή επεξεργαστών ως 2η πηγή για να καλυφθεί η αγορά, ταυτόχρονα η AMD προωθούσε παρόμοια φθηνότερα μοντέλα επεξεργαστών. Μπλα – μπλα – μπλά - από το 90 μέχρι σήμερα η AMD προσπαθεί να είναι συμβατή με την τεχνολογία x86 δημιουργώντας δικά της εξολοκλήρου chip. Η εταιρία κατέχει την 2η θέση σε πωλήσεις επεξεργαστών και τα τελευταία χρόνια έχει εξαγοράσει και την ATI...

Ξεκαθαρίζουμε την άποψη μας... οι Intel είναι καλύτεροι... γιατί;
·        Σε όλη την γκάμα επεξεργαστών οι Intel δίνουν 3 χρόνια εγγύηση ενώ οι AMD εργοστασιακή εγγύηση δίνουν συνήθως 6 μήνες – σε λίγα μοντέλα δίνουν ως και 3 χρόνια εγγύηση.
·         Οι Intel καίνε λιγότερο ρεύμα – οι AMD περισσότερο (έχει να κάνει με τον λογαριασμό της ΔΕΗ)
·         Οι Intel έχουν μια ιστορία – ενώ οι AMD είναι ένα βήμα πίσω.
·        Οι περισσότερες εταιρίες κατασκευής-συναρμολόγησης υπολογιστών (όχι μόνο προσωπικών) επιλέγουν Intel ως προς την αξιοπιστία.
·         Οι Intel έχουν τα πιο γρήγορα μοντέλα επεξεργαστών μέχρι σήμερα.
·         Οι περισσότερες εταιρίες κατασκευής-λογισμικού επιλέγουν πλατφόρμα της Intel.
·         Οι Intel έχουν πιο μεγάλη διάρκεια ζωής σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα οι AMD χαλάνε πιο γρήγορα.

Το μόνο πλεονέκτημα για τους AMD είναι η τιμή... αλλά αξίζει να τα θυσιάσεις όλα για τα χρήματα ;